Jeg elsker lugten af fisk og tjære.

❤ Jeg er født i Skovshoved, - et lille fiskerleje nord for København.

Der var trygt og dejligt i det gamle Skovshoved. Man kunne nemt komme rundt mellem de små fiskerhuse ad smalle stræder. Her hang der en stærk krydret lugt, blandet af solbær, stikkelsbær, - hankatte, der afsatte deres territorier, -  og lokummer. Der var ingen græsplæner, men højt, vildtvoksende græs med mælkebøtter, engblommer, kløver og en masse andre vilde blomster, jeg ikke husker navnene på.

På engen, nede bag Mathildes kiosk, gik en ged, som jeg ofte fik en snak med. Hun genkendte mig på lang afstand og halen viftede som en stemmegaffel.

Nettene hang til tørre på stejlepladserne, hvor fiskerne sad og bødede deres garn og tyggede skrå, - samtidig med, at de ordnede verdenssituationen.

Nogle steder hørtes kluk fra fritgående høns.

De gamle koner var iklædt lange skørter, forklæder, sjaler over skuldrene og tørklæder om hovedet. Næsten altid bar de en kurv over armen.

Undtagen, - lige til de nærmeste, - sagde man, "De".

Vintrene var strenge i begyndelsen af 40-erne. Min mormors tagvindue blev dækket af is og sne, - og i den gamle, sorte, firkantede jernvask var der om morgenen et isbjerg forårsaget af den dryppende vandhane. I vinteren 40-41 frøs Øresund til, og man kunne gå til Sverige.

Min mormor var fiskerkone, - og gik hver morgen, med sin kurv på ryggen, ned til havnen, hvor hendes bror landede sine fisk. Hun fyldte kurven, - og gik den lange vej ind til Gl. Strand, hvor hun - hele året, - sad og solgte fisk. De sidste år sad hun i en port i Ryesgade.

Selv om sporvognen, - linje 14, - raslende kørte gennem det gamle Skovshoved ud til Klampenborg, - måtte fiskerkonerne ikke køre med, fordi de lugtede.

Det hændte, at en vognmand med hestetrukket åben vogn, transporterede fiskerkonerne ind til byen.

Min morfar kørte med hestevogn, trukket af en kraftig Jyde, - ind til Hauser Plads og hentede varer hjem til de små butikker i Skovshoved. Sommeraftener og søndage, kørte han kaperkørsel i Dyrehaven og op til Bakken. 

 

Min mormor var en sej fiskerkone.